Vizualizáltuk az Újbudát érintő kormányzati elvonásokat!
Kasza Roland
Kasza Roland

2021-04-25

Vizualizáltuk az Újbudát érintő kormányzati elvonásokat!

Az elmúlt időszakban a kormány több olyan gazdasági intézkedést is bejelentett a járványhelyzet kezelése során, amelyek csökkentették a magyarországi települések és kerületek bevételeit. Elsőként a gépjárműadó önkormányzatokhoz tartozó részét vonták el és csoportosították át a Járványügyi Alapba, majd a parkolási díjakat törölték el országszerte. A tegnap délelőtt bejelentett újabb intézkedések között pedig az idegenforgalmi adók elengedésével találkozhattunk.

Mindez Újbuda esetében azt jelenti, hogy alig egy hét leforgása alatt több mint egymilliárd forinttal csökkent kerületünk költségvetése. A gépjárműadó ugyanis mintegy 610 millió forinttal, míg az idegenforgalmi adó 210 millió forinttal gazdagította volna az önkormányzatot az idei évben. A parkolási díjak esetében egyelőre csak becsülni lehet (hiszen a díjak elengedésével a parkolás üzemeltetési költségei is csökkennek), de valószínűsíthetően ez is legalább 200 millió forint kiesést von maga után.

De mit is jelent a gyakorlatban ennyi pénz és milyen hatással lesz ez az újbudaiak életére? Az alábbi ábrán összegyűjtöttünk néhány kiadási tételt és fejlesztési tervet Újbuda eredetileg elfogadott 2020. évi költségvetéséből, hogy kicsit kézzelfoghatóbbá tegyük az eddigi elvonások összegét.