Újbudai hétköznapok
Zách Boglárka
Zách Boglárka

2021-06-10

Újbudai hétköznapok

Mindig elgondolkodtató, hogy egy fárasztó munkanapot követően mi az, ami feldobhatja az embert, hogy újabb erőre kapva vesse bele magát hétköznapi élete teendőibe, mint a bevásárlás és a takarítás. Hazafelé tartva közelebb kerülhettem a titokhoz.

Egy meleg, júniusi napon egy hideg sörön gondolkodva nagyjából minden második helyre szívesen beülhetnénk a Bartókon. Azért az már egy túrának is sok lenne - Így az ötletet elvetve feltűnt, hogy nagyjából ugyanúgy minden második meglátott intézmény kínál kulturális ajándékokkal, mint egy-egy remek kiállítás, egy irodalmi kávéház, vagy csupán egy-egy érdekes idézet. Ebből szeretnék most szemezgetni.

30 perc nem sok, ha járjuk a várost, azonban a gyönyörködéshez épp elég. No de miben is?

Márián Gábor grafikus in Wonderland című alkotásait a KultPontban, amelyek már-már a pszichológia területén is alkalmazott Rorschach-teszthez hasonlítanak. Mindig érdekes belegondolni abba, hogy A művész célja is hasonló lehetett: a különféle absztrakt formák a szemünk előtt öltenek testet, elménk mélyéről hozhatjuk felszínre, és vehetünk ki reálisnak tűnő jeleneteket, ha elmélyedünk a látottakban. Hogyan válnak a foltok általunk ismert képekké? Vajon az élet minden területén hasonlóképpen gondolkodunk, és saját kis világunkból ismert képeket szeretnénk nagy történetekké fűzni?

Az üregben - ezzel a címmel, megszámozva láthatók a különféle alkotások, amelyeket elnézve a különféle foltok és színek szinte táncolni kezdenek szemünk előtt. A színes formák végül szobron és több nőalakon átívelő nyulat, nyulakat láttatnak - vagy fordítva? Döntse el mindenki maga! Márián Gábor számára már korábban sem volt ismeretlen az elvontabb tartalmak alkotása, mint a Tabula Rasa, vagy épp a Hommage á Sylvia Path nevű mű, amelynek alapjául a költő Üvegbúra című könyve szolgált. Ez szintén egy lélektani alkotás. Hogyan emésztenek fel egy fiatal nőt mentális problémái? Tud élni az adódó lehetőségekkel? Milyen az, ha saját mentális tömlöcünkben ragadunk? Az olvasottakra nem csak ráerősítenek, de egyben válaszul is szolgálnak Márián Gábor alkotásai.

MarianGabor_HommageaSylviaPlath01 (1).jpg

(A kép egy a grafikus Hommage á Sylvia Path című képzőművészeti projekt elemei közül)

Bár a nagy rohanásban viszonylag kevés ideig szemlélődhetünk, azonban a benyomásokról való elmélkedés nem időhöz kötött. Néhány perc a valóságból kiragadva nagy segítséget jelenthet a szürke hétköznapokban.

Bővebb információk a grafikusról:
http://mariangabor.com/