Részvételi költségvetés - Újbudán is lehetséges!
Zách Boglárka
Zách Boglárka

2021-05-06

Részvételi költségvetés - Újbudán is lehetséges!

Az elmúlt évben a fővárosban és néhány kerületben hangsúlyosabbá vált a részvételi költségvetés szerepe. 2020-ban a lakosok lehetőséget is kaptak arra, hogy beleszóljanak abba, hogyan lehetne lakóhelyüket és környékét élhetőbbé tenni, mi pedig követjük az ehhez köthető eseményeket a későbbiekben is.

A részvételiség a demokrácia egyik eszköze, amelynek célja, hogy bevonja az embereket a különböző költségvetési folyamatokra. A részvételi költségvetés során nem csupán a döntéshozók, illetve a szakemberek adhatnak ötleteket különböző feladatok megvalósítására, hanem az ötletelés nyitott egy széleskörű közeg számára. Így lehetséges egy igazságosabb, többféle érdeket igénybevevő tervezet megvalósítása.

Legyen szó iskolásokról, szülőkről vagy bármilyen foglalkozásból dolgozó személyről (hogy csak e néhány szerepkört említsük), mindenkinek közös érdeke, hogy a lakóhelye által nyújtott lehetőségek és az életszükségletek összhangban állhassanak. Kinek ne számítana, hogy milyen környezetben él, milyen körülmények között tud pihenni, dolgozni, vagy éppen családot alapítani?

Erre a célra jött létre Budapest részvételi költségvetéssel kapcsolatos ötletelése, ahol a 2020. december 31-i időszakig összesen 687 ötlet érkezett Zöld Budapest, Egy gondoskodó városért, valamint a Mert Budapest mindenkié témákban. Az erre a célra elkülönített 1 milliárd forint elköltéséhez így a lakosok adhattak ötleteket.

Kerületünkre vonatkozóan összesen 23 terv érkezett be, amelyek között világító játszóterek, az Etele Pláza mellé pihenőpark kialakítása, a Petőfi híd gyalogos- és kerékpárosbaráttá alakítása, illetve egy rendezvény rakpart kialakítása is szerepelt.

Az ellenőrzött, megvalósíthatóság szempontjából megvizsgált ötletekről 2021 tavaszán történik majd szavazás, ezt követően pedig a legtöbbek által választott tervezetek megvalósíthatóak lesznek.

Forrás:
https://otlet.budapest.hu/

Képek forrása: otlet.budapest.hu, 11.kerulet.ittlakunk.hu