Orosz Annát és Tóth Endrét jelöli Újbuda országgyűlési képviselőinek a Momentum
Kasza Roland
Kasza Roland

2021-04-25

Orosz Annát és Tóth Endrét jelöli Újbuda országgyűlési képviselőinek a Momentum

A Momentum nevezte meg elsőként hivatalosan is újbudai képviselőjelöltjeit a jövő évi parlamenti választásokra. A Bem rakparton, háttérben az Országház épületével tartott, ma délelőtti sajtótájékoztatón Fekete-Győr András pártelnök mutatta be a párt budai jelöltjeit, akik a 2021-es év folyamán minden bizonnyal előválasztásokon mérkőznek majd meg a többi ellenzéki párt jelöltjeivel. De mit is jelent mindez kerületünk vonatkozásában?

Újbuda területileg két országgyűlési egyéni választókerületben (OEVK) is érdekelt. A kerület északi – javarészt Lágymányos, Gellérthegy, Szentimreváros, Őrmező, Sasad és Gazdagrét városrészeit lefedő – része a Budapest 2-es számú OEVK, míg a déli – Albertfalvából, Kelenföldből, Kelenvölgyből és Kamaraerdőből álló – rész a XXII. kerület egészével együtt alkotja a Budapest 18-as számú OEVK-t.

Ahogyan az ma kiderült, a Momentum Orosz Annát, Újbuda alpolgármesterét és lágymányosi képviselőjét (egyben a párt alelnökét) indítja a BP02-es OEVK ellenzéki előválasztásán – ahol a következő hónapokban eldőlhet, hogy ki lesz a jelenleg hivatalban lévő Fidesz-KDNP-és képviselő, Simicskó István kihívója 2022-ben.

Kissé más a helyzet a BP18-as OEVK-ban, ahol a Momentum Tóth Endrét, a párt XXII. kerületi önkormányzati képviselőjét (és Orosz Annához hasonlóan szintén elnökségi tagját) jelöli. A választókerületben jelenleg az MSZP-s Molnár Gyula a hivatalban lévő országgyűlési képviselő, így bizonnyal izgalmas küzdelemnek nézünk elébe.