Mindannyiunkban lakik egy állat
Baló Péter
Baló Péter

2021-04-25

Mindannyiunkban lakik egy állat

Borisz és Igor két jó barát, nagyon szívesen töltik egymással szabadidejüket, és csak azért nem söröznek gyakorta, mert kettő kutyáról van szó.

Borisz spicc, Igor mudi-labrador leverék, és az etnikai különbözőség ellenére rendkívül jól megértik egymást. A gazdáik szerint már csak egy Natasa nevű szuka hiányzik, és tök jó Csehov-drámát lehetne komponálni velük, a hímek a nőstény kegyeiért vetélkednének, és előbb-utóbb a puska is elsülne, amely végig ott figyel az ebédlőben a szögön.

Ez a drámai helyzet a Bikás parki kutyafuttatók körében merül fel (Facebook-csoport). A kelenföldi kutyás közösség összetartó família, együtt legeltetik négylábú családtagjaikat, kicserélik tapasztalataikat, és figyelmeztetést tetsznek közzé, ha egy pszichopata mérgezett eledelt helyez ki a bokrok alá.
A kutyafuttatás igazi közösségteremtő erő, barátságok szövődnek, sőt, még műtét is született: az egyik kutyafuttató, aki civilben sebész, szívességből megműtött egy másikat, amikor önhibáján kívül fejsérülést szenvedett.

Bohumil Hrabal Sörgyári capricciójában Pepin bácsi azt üvölti, hogy aki unatkozik, vásároljon mosómedvét. Nem kell ilyen messzire menni. Elég egy kutya. Lehet futtatni a Bikás parkban, és árad a boldogság.

(Kép forrása: magyarkincsek.hu)