Milyen értéket választunk április 3-án?
Körtér
Körtér

2022-03-19

Milyen értéket választunk április 3-án?

(fotó:nepszava.hu) Háború Európában, 2022-ben, ráadásul a történelem módszerei néhol mintha ismételnék magukat. A világ és Magyarország most Ukrajnára figyel. Február 24-én Putyin döntésére az oroszok megtámadták Ukrajnát, ezzel felbontva az európai egységet. Azóta több százezer háborús menekült hagyta el az országot, és egy élhető környezetből egy csapásra metróaluljáróba, zsúfolt pályaudvarra, határátkelőkre kerültek. A 2022-es magyarországi országgyűlési választások tétje is megváltozott, hiszen már nem „csupán” hazánk miniszterelnökét és országgyűlési képviselőit szavazhatjuk meg, hanem egyértelmű értékrendet is.

Az orosz-ukrán konfliktus megbontotta az európai egységet. Az Európai Unió államaitól és a NATO-hoz csatlakozott országoktól egyértelmű állásfoglalásra, az erő megmutatására van szükség, valamint annak egyértelműségére, hogy az erőszak, a béke felrúgása nem elfogadható. Ez a jelen helyzetben leginkább különböző szankciók bevezetésén keresztül nyilvánulhat meg. Ez az egység, valamint Ukrajna kitartása valószínűleg Putyint is váratlanul érte, aki minden bizonnyal azzal számolt, hogy rövid idő alatt letarolja az országot. Azon túl, hogy katonái között nem egyértelmű volt annak kommunikációja, hogy hadgyakorlatra mennek-e, vagy éppen megpróbálják lerohanni Ukrajnát, a Facebook kitiltásával az Oroszországba bejutó minimális szabad információáramlást is bojkottálják. Mitöbb, a Putyin vezette állam már rákos gyerekeket is bevon a propagandagyártásba. Mivel egy nép nem egyenlő annak vezetőjével, számos orosz állampolgár is felemelte a hangját az Ukrajna ellen irányuló háborús agresszió ellen, azonban ez a legjobb esetben is letartóztatásokat vont maga után. Ennek ellenére számos befolyással bíró szereplő is kitartott amellett, hogy elítéli Putyin törekvéseit.

Mindeközben a humoristából és színészből mindössze néhány éve Ukrajna miniszterelnökévé váló Zelenszkij racionalitással, higgadtsággal kezelte a helyzetet. Kijelentéseivel, kéréseivel egyértelműen kommunikál, a békére törekszik, ám eközben határozott abban, hogy nem engedi át Putyinnak az ukrán államot. Ezek a képességek számos, hosszú évek, vagy éppen évtizedek óta hatalmon lévő politikusból hiányoznak.

ukran-no-zaszlo-ukrajna-514715.jpg
(fotó:portfolio.hu)

Mi történt Magyarországon? Hintapolitika. Orbán Viktor, aki már évek óta a keleti nyitáson, és a Putyinnal való egyre közelebbi viszony kiépítésén dolgozik, elkésett a háborúra való válaszadással. Lehet-e egyáltalán politikailag jó döntést hozni ebben a helyzetben? Nem. Azonban ez az évek óta tartó játszmák eredménye, és nem a jelenlegi helyzetre adott válaszreakció. A napraforgó magatartás helyett a hangsúly az egyértelmű értékválasztásin van, hiszen a helyzet komolysága indokolja a határozott lépéseket, további katasztrófák megakadályozása érdekében. Bár a kormány már évek óta háborús retorikát használ, vezetőként egy háborús helyzetben nem tudott állást foglalni, és nem szolgált támaszként az ország lakosainak. Magyarország válasza késett a helyzetben.

Mindeközben mi történik a háború elől menekülő ukránokkal? A kormány befogadja őket, azonban érdemi segítséget az államtól nem kapnak. A Főváros kapacitásaihoz mérten biztosítja a menekültek elszállásolását, ingyenes utazását, de javarészt civil szervezetek segítik az ellátásukat, mint például a Budapest Bike Maffia, Ökumenikus Segélyszervezet, vagy éppen az Age of Hope Alapítvány. Ennek köszönhetően egyéni szinten számtalan szervezetnél lehetőség van anyagi juttatásokat adni, különböző tartós élelmiszereket, mindennapi élethez elengedhetetlen tárgyakat vásárolni, de akár szállást adni, fordítani, logisztikai munkálatokban segíteni, vagy mentális segítséget nyújtani.

Mit tehetünk azért, hogy ez többé ne fordulhasson elő? Válasszuk az Egységes Ellenzéket, Európát április 3-án! Hiszen ez már erről is szól. De mik is azok az európai értékek, amelyekre építkezhetünk? A demokrácia, az emberi méltóság, a szabadság, a jogállamiság, egyenlőség, emberi jogok , de akár az európai egységre való törekvés, a korrupció elítélése is beletartozik ebbe a kérdéskörbe, valamint tágabb értelemben a törekvés arra, hogy végre túlnőhessünk magunkon, és ne ismételjük meg ugyanazokat az elbaltázott lépéseket, amelyekre mi is szörnyülködve emlékszünk vissza. Újbudán ezeket az értékeket Orosz Anna és Tóth Endre képviseli, akik momentumos jelöltként indultak az Előválasztáson, és most az őket támogató Egységes Ellenzék színeiben indulnak azért, hogy a helyi ügyeket és értékeket országos szinten is képviselhessék.

Az ellenzéket sokszor éri támadás a kormányzási tapasztalatok hiánya miatt, azonban a konfliktus során mégis egyértelmű állásfoglalások zajlottak. Mindeközben az Orbán-kormány 12 év hatalmon lévő esztendő után is a hintapolitikát választotta, ezzel a magyar emberek életével is játszva. Ideje, hogy üres szavak helyett a valódi tettek beszéljenek, és a kormány is vállalja tettei következményét. Cselekedjünk hát ennek megfelelően április 3-án!