Marton Frigyes, Újbuda lokálpatriótája
Zách Boglárka
Zách Boglárka

2021-04-10

Marton Frigyes, Újbuda lokálpatriótája

Kabaré? Színház? Filmrendezés? Közösség? Marton Frigyesről számtalan asszociáció juthat eszünkbe. De mit is érdemes róla tudni pontosan?

Mindannyiunk szeme előtt ismerős Hofi Géza, hazánk egyik legnagyobb humoristája. A mindennapi történéseket szemünk elé táró, rendkívül szórakoztató, olykor elgondolkodtató szereplései mélyen bevésődtek a magyar köztudatba.

Talán kevesebben tudják azonban, hogy Marton Frigyes nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a hazai rádiókabaré széles körben elterjedt legyen - többek között Hofi Gézát is ő fedezte fel.

A rendező - akinek emléktábláját a Lecke utca 7-es számú házánál tekinthetjük meg - nevéhez számtalan rendezés fűződik, többek között Shakespeare Vízkereszt, vagy amit akartok, Moliére A képzelt beteg, Móricz Zsigmond Nem élhetek muzsikaszó nélkül művének színházi műveké, és a Mikroszkóp Színpad igazgatójaként volt is lehetősége kibontakoztatni a tudását.

Marton_Frigyes_4_3_2.jpg

Ezen kívül a kerületi művészek, vállalatvezetők, értelmiségiek összekovácsolódását is elősegítette, hiszen közreműködésével alapult meg a “Budai 11”, amely lehetővé tette a közvetlen kommunikációt, párbeszédet az ismert személyek, és a helyi lakosok között, ezzel elősegítve a különböző területek ismertségét és épülését.

Forrás: keruletunk.ujbuda.hu
Kép forrása: Magyar Fotóarchívum