Kultúrán  innen, Himnuszon túl
Zách Boglárka
Zách Boglárka

2021-04-06

Kultúrán innen, Himnuszon túl

Január 22. napja a magyar kultúráé, amikor megemlékezünk arról, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban befejezte a Himnusz megalkotását, ami a magyarság képének jelentős részét adja. A magyar nép zivataros századai tükrében tekintsük végig, hányféle aspektust alkalmazhatunk a kulturális értékek megközelítéséhez!

Népi öltözet? Régies papírra vetett költemény vagy kotta? Halászlé, netán a házi pálinka? Számtalan dolog ugorhat szemünk elé a kultúra szó hallatán. Ha egyesével végig szeretnénk menni a társított jelentéseken, valószínűleg egy több napon át tartó vitába bonyolódnánk, hogy kinek a gondolatait tükrözi leginkább a szó milyensége és jelentése, és milyen példákat tudunk hozni bizonyíték gyanánt. Bár a szó eredeti jelentése “földet művelni”, számtalan definíció társul annak jelentéséhez. Az azonban szinte mindegyikben közös, hogy mind a társadalom életmódja és a különböző szokások, mind a műveltség és fejlődés is belefoglalható. Menjünk hát végig egy szellemi utazás keretében az alábbi gondolatsoron:
Kultúra a 21. században, avagy napjaink kevesének kincse.

A kultúra lehet egy könyvillattal társított, Bartók-művel átitatott kép, amely a könyvtárakhoz, kiállításokhoz, különböző színházi előadásokhoz kötődik. De vajon miért nem ápoljuk az iskolapadokon kívül ritkább számban? Miért ne helyeznénk kicsit előtérbe az aktív, szellemi kikapcsolódást? A művészet és annak különféle ágazatai sokak számára egy absztrakt, nehezen érthető, elvont fogalomkört jelenthet, amelynek nincs egyetlen megoldása. Az alkotónak volt egy elképzelése, amivel dolgozott, és a kész művet a közönség elé bocsátotta. Attól a pillanattól kezdve az emberek a saját tapasztalataik alapján érzékelik és értékelik a látott-hallott művet.
Az alábbiakban bemutatunk néhány, nem a legtipikusabb fajtákhoz kapcsolódó, ám a mindennapi életben annál hangsúlyosabb, kultúrához köthető elemet.

A vita kultúrája
Kevés figyelmet szentelünk napjainkban a vita szépségeinek. Az eltérő gondolatok érvekkel való alátámasztása, a meggyőzés, és a véleménykifejtés rendkívül értékes elemek, amelyeket egy-egy konkrét témára felfűzve is alkalmazhatunk. Akár tárgyalásról, akár törényszéki vagy racionális, tudományos, oxfordi vitáról van szó, vagy egy hirtelen jött veszekedésről, fontos szem előtt tartanunk ezek célját. A vita hozzásegíthet minket gondolataink tömör, lényegretörő közvetítéséhez, valamint megtanít a megfelelő szóhasználat alkalmazására.

A viselkedés kultúrája
Egy-egy szituációra való reagálás számtalan viselkedési formát tükröz, amelyek ahhoz a közeghez kötődnek, amelyben a legtöbb időt töltjük - jellemzően családunk, munkahelyünk, barátaink. A viselkedéskultúra, avagy etikett életünkben meghatározó szerepet tölt be, hiszen társas kapcsolataink számtalan esetben eköré szerveződnek.

A sokféleség kultúrája
A különböző ünnepek és ételek, a vallás, az éppen ideálisnak tartott öltözködés, de még a legújabb filmek és könyvek is mutatják, hogy nemzetenként, területenként, és még a különböző korosztályok között is érzékelhető különbség. Ez az aktuális politikai-gazdasági helyzeten kívül a történelem és emberek által formált eseményekkel járó folyamat, amely a hagyományok megtartásán alapszik. Ezek tartják össze a közösséget, ezek erősítik a kapcsolatot és az összetartozást, valamint a bizalmat a hagyományt megtartó személyek körében.

Kultúra újbudai megközelítésben
Bár a pandémia akadályokat gördített a hagyományosnak vett programok szervezése és az azokon való részvétel elé, az online térben így is számtalan esemény segítségével építhetünk be magunkba és fűzhetünk tovább újabb és újabb gondolatokat.
Hogy ezeket a gyakorlatba ültethessük, számtalan programlehetőséget lelhetünk kerületünkben is, amelyek közül egyet ki is emelnénk esti programlehetőségnek.

B32
A Galéria a Nézőművészeti Kft. Ady/Petőfi címet viselő előadását ajánlja, amely január 24-ig tekinthető meg vásárolt jegyek birtokában. Az alábbi linken megtekinthető Cseh Tamás és Bereményi Géza Harminc asszonyt című alkotásának feldolgozása, amelyet Kovács Krisztián és Katona László tolmácsol, valamint a jegyek és további információk is itt érhetők el.
https://fb.watch/3ayHzSJ06y/

Kellemes kikapcsolódást!