Kedélyes éji csevej kijárási tilalom idején
Baló Péter
Baló Péter

2021-04-25

Kedélyes éji csevej kijárási tilalom idején

Nálunk az a szokás, hogy este tízkor még leviszem a kutyát egy utolsó sétára, hogy minden bokrot le tudjon pisilni. A gyerek ilyenkor már édesdeden alszik, az asszony meg Netflixet néz a konyhában tableten, és közben eperfagyit kanalaz.

Mendegélünk Igorral, teljes kihalási esemény van a lakótelepen, sehol egy lélek. Azt veszem észre, hogy az Etele út-Tétényi út sarkán rendőrautó áll a járdán, benne két hatósági személlyel. Láttunkra egyikük kipattan a gépjárműből, fiatal tizedes, kérdezi, hol lakunk. Mutatom a házunkat. Az nagyjából ötszáz méterre van, mondja, tehát a zebrán már ne menjünk át, mert ezzel túllépnénk a limitet. Nem is állt szándékunkban, válaszolom, mert Igor hiába terelőkutya származású, utál éjszaka a hidegben mászkálni, leginkább a kanapén szeret heverészni.

A tizedes nevet, hogy nekik erdélyi kopójuk van, és szintén ez a hobbija. Szerencsére ők Kelenvölgyben laknak kertes házban, így ha nincs éjszakai szolgálatban, nem muszáj ilyenkor kivinni a kutyát sétálni.

Igor másik hobbija, mondom, hogy ősei mesterségét gyakorolva terel minket a hűtő felé, hogy adjunk még virslit, bár amióta megtanulta kinyitni a készülék ajtaját, erre egyre ritkábban kerül sor, mert átváltott önkiszolgáló üzemmódra. Ezen nevetünk, aztán elköszönünk.

Igor felfogja a helyzetet, olyan szabályos hátraarcot csinál, mintha a Magyar Néphadseregben tanulta volna, és a pórázon elkezd vonszolni hazafelé. Otthon megtörlöm a lábát, majd fejest ugrik a dunyhába.
A gyerek továbbra is édesdeden alszik. Visszaülök a gép elé, hogy előkészítsem a másnapi fordítanivalót. Az asszony továbbra is Netflixet néz a konyhában, bár az eperfagyi már régen elfogyott.

Kép forrása: amarqt.com