Kampányba, Újbuda!

A választójog a demokratikus hatalomgyakorlás egyik eszköze, egyben egy alapjog, ami bizonyos kivételeket tekintve (mint például a 18 éven aluliak, korlátozott belátási képességekkel rendelkezők) minden lakosra érvényes. 2018-ban a választásra jogosultak több mint 70%-a adta le szavazatát, ami 5 570 797 választópolgárt jelentett, nem csoda hát, hogy a 2022-es kampányt mind a kormánypárt, mind az ellenzék megkezdte. Az országgyűlési választásokon miniszterelnöknek, valamint országgyűlési képviselőnek szavazunk négy évre bizalmat, ezért is számít sokat, ki az, aki az érdekeinket képviselheti az elkövetkezendő, eseménydúsnak ígérkező években.

A tét tehát nem más, mint a kormányváltás, és ezzel együtt egy éles fordulat Magyarországon: a jelenlegi irány megtartása, vagy egy új rendszer építésének kezdete. Az utóbbi években egyre többször megkérdőjeleződött a választások tisztasága, amelynek következményeképpen felmerült lehetséges egy választási megfigyelő misszió is, amely hozzásegíthet a lehetséges visszaélések visszaszorításához a magyar civil szervezetek munkája mellett. A cél egy transzparens, szabályos, igazságos választás lenne, ahol valóban az számít, hogy az emberek kiket bíznak meg az életüket sok szempontból befolyásoló döntések meghozatalára.

Újbudán az ellenzék részéről Orosz Anna (Budapest 02. OEVK jelöltje, Újbuda alpolgármestere, a NOlimpia egyik fontos szereplője, a Momentum elnökségi tagja) és Tóth Endre (Budapest 18. OEVK jelöltje, 22. kerület önkormányzati képviselője, a Momentum elnökségi tagja és oktatáspolitikusa) fog megmérkőzni Simicskó Istvánnal (jelenlegi országgyűlési képviselő - 02. OEVK -, a harmadik Orbán – kormány honvédelmi minisztere, valamint 2020-tól a kereszténydemokrata néppárt frakcióvezetője) és Németh Zsolttal (Interparlamentáris Unió Magyar-USA Tagozatának elnöke, NATO Parlamenti Közgyűlésének tagja, 2014 óta az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke), a kormánypárt részéről induló képviselőjelöltekkel. Utóbbiak hosszú évek alatt bebetonozhatták magukat a közéletbe, azonban Orosz Anna és Tóth Endre friss lendületet és innovációkat hozhat a kerületi lakosok számára.

A cikk célja, hogy hangsúlyt fektessen a közelgő választások hatásaira, és rávilágítson a választójoggal való rendelkezés, valamint a körülöttünk zajló folyamatokra való odafigyelés fontosságára, a napi szintű tájékozódásra. Az állampolgárok aszerint tudnak felelős döntést hozni, amennyi információval rendelkeznek, és amennyi tudásuk van a történésekről. Miért ne igyekeznénk mi is arra szavazni, akiről úgy gondoljuk, a legjobban képviselné érdekeinket?

Ha Ti is szívesen felügyelnétek az áprilisi választások tisztaságát, jelentkezzetek szavazatszámlálónak az alábbi linken!

https://www.20k.hu/jelentkezz