Igyekszünk pici és finom kulturális csemegéket ajánlani -  Beszélgetés Egri Orsolyával, a Tranzit Art Café alapító vezetőjével
Baló Péter
Baló Péter

2021-04-10

Igyekszünk pici és finom kulturális csemegéket ajánlani - Beszélgetés Egri Orsolyával, a Tranzit Art Café alapító vezetőjével

Rövid idő alatt kultikus hellyé nőtte ki magát az egykori buszpályaudvarból kialakított Tranzit Art Café, amely immár 16 éve a minőségi kultúra és a minőségi kávé oázisa. A karantén hónapjai őket is megviselték, de most újult erővel és új tervekkel várják a vendégeket.

– Mire készül most a Tranzit?

– A hosszú bezárás után az együtt tartott csapattal nagy izgalommal készültünk az újranyitásra, és persze sok félelemmel. Tudom, hogy ezekről a dolgokról nehéz beszélni, mert általában nagyon derűsnek és optimistának kell mutatkozni, de sok szorongás van bennünk. Persze minden negatív érzést le kell győznünk.
Sokat töprengtem azon, hogy itt a környéken annyi színház van, mint például a Mú Színház, a Szkéné, a Karinthy Színház. Gondolkoztam, hogyan lehetne közelebb hozni őket a Tranzithoz, és a peronunkat fedett játszó-térré alakítani. Szalontay Tündével, Pintér Béla Társulatának színésznőjével beszélgettünk különleges darabötletéről. Itt, teljesen spontán módon a teraszon adna elő kortárs rögtönzéseket. Például a valódi pincérnőinkkel összefogva sokat lehetne mesélni a vendégek kalandos életéről. A kávéházban ugyanis nagyon sokat meg lehet tudni arról, mi mindenen mentek keresztül a vendégek. Nagyon játékos, teljesen nonkonform színpadon, díszleteket, jelmezeket nem igénylő, újszerű előadással kísérletezünk. Kíváncsi vagyok, milyen lesz a fogadtatása. Én magam, aki nagy színházbajáró vagyok, valamilyen módon szeretném a színészeket bevonzani, ide, hozzánk, a fedett peronra, ami szabad tér.

A kiállítások feltorlódtak, a programot, amit eredetileg szerettem volna, át kellett alakítani. Nagyon nyomasztó volt az elmúlt pár hónap, annak ellenére, hogy mindenki fantasztikus belső fejlődési útról, kenyérsütésről, jógázásról számolt be. Bevallom, engem nagyon megviselt ez az időszak, egész más hétvégén jókedvűen biciklizni, mint minden nap azért biciklizni, hogy a gyereket valahogy lekössük, és valami történjen.

120808995_686437998669551_310587681149207241_n.jpg

– Milyen kiállítások szerepelnek a tervben?

– Hajdú D. András fotóművész, akivel már korábban is volt kiállításunk, nagyon nehéz történetet dolgoz fel, egy tiszántúli roma kislány történetét. Ezt a tárlatot egy kicsit halasztjuk. Emiatt egy merész húzással a francia ötvenes évekbe kalauzolom az embereket. Ez a korszak sok szempontból a világháború utáni idők hidegháborús retorikájával volt terhes. Ebben az időszakban egy hazánkfia, Vásárhelyi Győző, aki Victor Vasarely néven világhíres művész lett, nemcsak a képzőművészetben alkotott hatalmasat, hanem a Renault gyár logóját is ő tervezte. Igen ritka, ha egy képzőművész egy ilyen nagy múltú gyár logóját megtervezheti. Nagy különbség van az ötvenes évek Franciaországa és Magyarországa között, ezt a párhuzamot is meg akartam mutatni játékos formában, Vasarely csodálatos színeivel.

A következő kiállítás Rófusz Kinga, az Oscar-díjas Rófusz Ferenc unokahúga tanítványainak munkáiból állt. Hagyományosnak mondható, hogy a nemrégiben a Bartók Béla útra költözött Corvin Rajziskola az animációs hallgatók kiállítását nálunk tartja. A minap pedig új kiállítást nyitottunk Barcsay Jenő 10 szitanyomatából. Igyekszünk pici és finom kulturális csemegéket ajánlani, amelyeknek a felfedezéséhez kicsit több erőfeszítésre van szükség, mint a monstre, komoly művészettörténész-gárdával megtámogatott tárlatok látogatásához.
Itt, nálunk az ember egy csésze kávé mellett is hozzájuthat olyan kulturális élményekhez, amik miatt esetleg Pécsre kellene utazni, a Vasarely Múzeumba vagy Aix-en Provance-ba, esetleg Szentendrére, netán bennfentesként egy kreatív iskola műhelyébe.

- Milyen lesz az új előadás?

Keretes. Ilyen lesz az új előadás. A kávézó atmoszférája ihlette történetben egy tapasztalt pincérnő és egy nyári munkára szerződő fiú mindennapjaiba nyerhetünk bepillantást. Két nagyon különböző sors, akik látszólag elbeszélnek egymás mellett. Párbeszédeik, felidézett történeteik mégis a kapcsolódásról szólnak, s ettől észrevétlenül valahogy ők is kapcsolódni tudnak. A két színész, Szalontay Tünde és Benkő Bence két külön világot rajzol fel. Így utazhatunk át, röpke pillanatokra megállva a körülöttünk nyüzsgő emberforgatag, s így a saját világunk állomásain a megváltott „átszállójegyünkkel.”
A nézők az előadás előtt és után pedig megnézhetik Pereszlényi Erika fotóit, melyek a város nyüzsgésén túl az apró részletekre való rácsodálkozás élményét adják.

További újdonságok a Tranzittól:
https://epiteszforum.hu/egy-hely--tranzit-art-cafe-a-bukarest-utcaban?fbclid=IwAR0oYD7yGkJw4jMqQXoffQ5nSI6M8AjwBnS3WbH8kDoQus40JI06Q_FciYc

Tranzit Art Café & Bistro
XI. Kosztolányi Dezső tér, Bukarest utca – Ulászló utca sarok
Egy hely – Tranzit Art Café a Bukarest utcában
epiteszforum.hu

(A helyszínről készült kép forrása: welovebudapest.com)