Így ugrott meg a forgalom Újbudán a parkolási díjak eltörlése óta!
Kasza Roland
Kasza Roland

2021-04-06

Így ugrott meg a forgalom Újbudán a parkolási díjak eltörlése óta!

A kormány döntése értelmében múlt hétfő óta az egész ország területén ingyenessé vált a közterületen való parkolás. A rendelkezést heves viták előzték meg Budapesten, amelynek során több ellenzéki és kormánypárti polgármester (például a XII. kerületet vezető Pokorni Zoltán vagy éppen a lipótvárosi Szentgyörgyvölgyi Péter) is azzal érvelt, hogy a parkolási díjak eltörlése egyrészt bevételkiesést okoz a kerületeknek, másrészt a helyben lakók számára nehezítheti meg, hogy parkolót találjanak maguknak.

Egy írásunkban már bemutattuk, hogy a parkolási díjak kiesése milyen hatással lehet Újbuda költségvetésére, most pedig az intézkedés forgalomra gyakorolt hatását szeretnénk szemléltetni kerületünkre vonatkozóan. Az Index még múlt héten hívta fel a figyelmet arra a térképre, amely a Budapest központi részein mért forgalomváltozást ábrázolta, összehasonlítva a március 30-i, illetve az április 6-i adatokat.

Ebből kiderül, hogy Újbuda gellérthegyi, lágymányosi, szentimrevárosi (illetve Kelenföld nádorligeti és északnyugati) részein számos útvonalon akár 50 százalékkal is megugrott a forgalom (pirossal jelölt részek), míg sok helyen ehhez képest kisebb, de még így is jelentős növekedést (25-50 százalékos) észleltek (narancssárgával jelölt útvonalak.)