Harcosok eledele
Baló Péter
Baló Péter

2021-04-25

Harcosok eledele

1115. Etele tér 3.

Sokáig azt hittem, hogy a demokrácia, a filozófia és az Odüsszeia mellett a pizzát is a régi görögök találták fel. Amint a krónikákban szerepel, egy jó marék tésztát megpakoltak sajttal, fűszerekkel, meglocsolták extra szűz olívaolajjal – másmilyen nem is volt nekik –, faszén tüzelésű kemencében kisütötték és azon melegében tálalták. Az olasz pizza manapság oly sokat magasztalt bölcsője, Palermo még csak kézzel tapasztott falú vályogviskók kusza halmazából állt, a lakosságot pedig rendszeresen megtizedelte a csapnivaló higiéniai állapotok miatt terjedő tífusz, amikor a régi görögök már degeszre ették magukat pizzával, és közben Arisztotelészt olvastak.

Aztán ért a kultúrsokk. Olvasmányélményeim között olyan híradásokra bukkantam, amelyek szerint az ókori perzsa harcosok is pizzához hasonló gyorskaját ettek: két csata között felhevített kerek bronzpajzsukon pirították a tésztát, amit megszórtak ezzel-azzal, és töltekeztek vele. Az ezredéves hagyomány meg is maradt, a Közel- és Közép-Kelet fűszeres lepényei ma is a legfinomabb eledelek közé tartoznak. Erről majd máskor.
Ugorgyunk merészen egy nagyot, mert a netezők türelmetlen népe általában nem olvas 2400 leütésnél hosszabb szövegeket, és most is mindjárt leérünk az oldal aljára. A modern pizza – á la Palermo – a 19. század második felében indult világhódító útjára, és mára odáig fajult a helyzet, hogy ha szűkebb pátriánkban, a Móriczon elhajítunk egy logarlécet, biztosan egy műegyetemista diákot találunk el vele, aki éppen olcsó, ám laktató pizzaszeletet fal.

A mostanában gombamód szaporodó – utálom ezt a kifejezést, de jobbat nem találok – ablakon át kiszolgáló pizzériákban a mennyiség törvényszerűen a minőség rovására megy. Minden vendég megtalálhatja az okot, aktuálisan miért idegesítse fel magát: kedvére válogathat az alulsült, odaégetett, olajban-zsírban tocsogó, hányaveti módon papírtálcára hajigált pizzák között. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az eladó rémisztően undok arcot képes vágni, mert még nem tudta feldolgozni, hogy a hátát süti a kemence, az ablakon meg dől be rá a hideg, teljes a paletta.

Az utcai kioszkok kínálatánál jóval magasabb színvonalat képviselnek a klasszikus értelemben vett éttermi pizzák. Most érkeztünk el érdemi mondanivalókhoz, köszönjük a közönség megértő türelmét.
Az Etele téren megújult Gusto Della Casa pizzéria, stratégiai fontosságú helyen. Szemben az Etele Pláza majdnem kész gigantikus épülete magasodik (az architektúra ékesen bizonyítja, hogy a fiatalabb építészek egész nemzedéke a Star Wars hatása alatt nőhetett fel, amennyiben a monstrum leginkább egy lezuhant birodalmi csillagrombolóra hasonlít), míg a pizzériát patinás családi cukrászda és nemzeti dohánybolt fogja közre. Minden összeáll tehát a boldogsághoz.

Most jön a jó hír. A kaja teljesen rendben volt, és a másfél villamosmegállónyi távolságnak köszönhetően (persze csak rendelni lehetett a járvány miatt) olyan gyorsan ért célba, hogy a forró tészta majdnem leégette a szájpadlásunkat. A kiszállított pizzák rácáfoltak arra az axiómára, hogy amit nálunk el lehet rontani, azt kötelezően el is rontják. A Palermo és az Ungherese fantázianevű feltétes lepények hozták a formát, amit el lehetett tőlük várni, és a tiramisu sem okozott csalódást.
A műintézménytől hamburgerek és olasz tészták, továbbá saláták és desszertek is rendelhetők, de a fő profil egyértelműen a pizza. És nem is drága.

Dolgozatunk megírása közben kissé eltöprengtem azon, mibe köthetnék mégis bele a forma kedvéért, de rá kellett jönnöm, hogy elégedett ügyfél vagyok. És ez így helyes.
Még ide kívánkozik talán, hogy a vacsorát Igor Szemjonovics fejezte be. Labrador-mudi keverék, a család esze, ennek jegyében napról napra tökéletesebb technikákat fejleszt ki, hogyan lehet lerántani a konyhában a maradék kaját különböző magaslati pontokról. Kiderült, hogy a gáztűzhely teteje sincsen tőle biztonságban.

Kétszer fél adag pizza bánta.

Illetve dehogy bánta, egészségére.

Az ínyencségek az alábbi honlapon érhetők el:
https://www.gustodellacasa.hu/

(A kép forrása: gustodellacasa.hu)