Hajléktalanság - Újbudán
Zách Boglárka
Zách Boglárka

2021-04-06

Hajléktalanság - Újbudán

**Sok helyen láthatunk hajléktalanokat kerületünkben is, ám sokszor nem tudunk mit kezdeni a helyzettel. Kéregetők Újbudán - és ami mögötte van. **

Egy szatyorban van mindene.
Élete mellett végzete.
Reggelije, vacsorája.
Kukás kifli uzsonnára.
Talált, lyukas pulcsi télre,
Hogy a vad szél el ne érje.
Anyja fáradt simítása.
Cimborája, lelki társa.
Hű szerelme, heves vágya.
Asszony, aki hazavárja.
Meg nem született fiai,
Temploma, hite, s álmai.
Friss újságból takarója.
Nyűtt cipő, ha utcát rója.
Ünnepnapra felöltője,
S bátorsága, szebb jövőre.

Szegő Judit A hajléktalan szatyra című műve ismerős képet fest elénk: Újbuda-központban, és a Móricz Zsigmond körtéren is találkozhatunk hasonló történetekkel. Nem vesszük észre, nem érünk rá, és éppen nincs nálunk. Feltettük már a kérdést, hogy milyen okból jutott frissen észre nem vett személyünk erre a sorsra?

Akár munkahely elvesztése, akár fiatalon a nevelőotthonból való kikerülés, akár mentális betegség, vagy egyszerűen csak néhány rossz döntés az ok, a padon ülő, két nagy szatyrát maga mellett tartó, tisztálkodást egy ideje nem végzett Bálint bácsi sem így képzelte el az életét gyermekkorában.

Ügyvéd leszek! - ez volt az álma. Egy rossz házassággal, jópár munkahellyel maga mögött, egy-egy üveggel maga mellett, előregörnyedve múlatja most az időt.
-Mindig menjek arrébb. El az utcáról. Hova? - mondja.
A szállóra - hangzana az automatikus válasz.

Kiderül, hogy lopdossák egymás féltve dédelgetett darabjait a régi életéből, sok a dulakodás. A személyzet leterhelt, nem tudnak ezzel foglalkozni. Így hát jobb híján az utcán él, hol az egyik térnél, hol egy másiknál. Néha találkozik ismerősökkel. Őket már ebből az életéből ismeri, a régiek talán már nem is ismernék meg.

Mit tehetünk hétköznapi emberként a hajléktalanság ellen?