Ferenc József miniszobra bukkant fel a Szabadság hídon
Körtér
Körtér

2021-05-07

Ferenc József miniszobra bukkant fel a Szabadság hídon

A Budapest-szerte fellelhető miniszobrairól híres Kolodko Mihály ezúttal kerületünket örvendeztette meg legújabb alkotásával. A Szabadság híd rácsaira két lakat segítségével felhelyezett mű I. Ferenc József magyar királyt (s egyben osztrák császárt) ábrázolja, aki mostantól egy függőágyban üldögélve szemléli majd a hídon elhaladó járókelőket.

A miniszobor szellemes utalás a híd múltjára és jelenére is egyben. A Szabadság híd ugyanis évtizedeken keresztül – egészen pontosan 1896. október 4-i átadásától 1946-os újjáépítéséig – Ferenc József nevét viselte és csak a második világháborút követően nyerte el ma is használatos elnevezését, amikor is a Habsburgok és általában a királyság emlékezete nem kívánt örökséggé vált az aktuális politikai vezetések számára. (Apró érdekesség így, hogy valószínűleg hosszú évtizedek múltán van ismét „köztéri szobra” Ferenc Józsefnek Budapesten.)

Az Osztrák-Magyar Monarchia híres uralkodójának függőágya ugyanakkor arra utalhat – a hvg.hu megfejtése szerint –, hogy a híd az elmúlt években a főváros lakóinak kedvelt pihenő és szórakozó helyévé vált – különösen azokon a nyári hétvégéken, amikor a Fővárosi Önkormányzat elzárta azt az autós forgalom elől és teljesen megnyitotta a gyalogosok előtt.

Kolodko további alkotásait az érdeklődők a szobrász honlapján vagy Facebook oldalán tudják kedvükre böngészni.