Előnyben a Momentum jelöltjei a dél-budai előválasztásokon
Körtér
Körtér

2021-05-14

Előnyben a Momentum jelöltjei a dél-budai előválasztásokon

Az idei év talán legfontosabb pártpolitikai eseménysorozata lesz az úgynevezett ellenzéki előválasztás. Ennek során hat párt – a Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és az LMP –, valamint egyes civil szereplők egy nyilvános, saját szervezésű választási folyamat révén lényegében szimpatizánsaik kezébe helyezik a döntést arról, hogy melyik párt miniszterelnökjelöltje, illetve az egyes körzetekben melyik pártok jelöltjei váljanak „közös ellenzéki jelöltekké” a 2022-es országgyűlési választásokon. Dél-Budán pedig két ilyen versenyt is követhetünk a nyáron:

Budapest 2-es OEVK

Az Újbuda északi részén elterülő Budapest 2-es OEVK-ban a kerület két alpolgármestere, Orosz Anna (Momentum) és Barabás Richárd (Párbeszéd), valamint a főpolgármesterhelyettes Gy. Németh Erzsébet (DK) mérkőzik meg egymással. A Medián által 1450 fő megkérdezésével készített, közelmúltban publikált közvéleménykutatás eredményei alapján így néz ki most az indulók erősorrendje az ellenzéki szavazók körében:

  • Orosz Anna – 45%
  • Gy. Németh Erzsébet – 21%
  • Barabás Richárd – 15%
  • Nem tudja/nem akar válaszolni – 18%

Újbudán tehát Orosz Anna meggyőző fölénnyel vezet négy hónappal az előválasztás előtt, esélyeit pedig tovább növelheti, hogy a fenti közvéleménykutatás óta már Márki-Zay Péter és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is támogatásáról biztosította őt.

A végső győztes – bár a kormánypártok még nem nevezték meg hivatalosan jelöltjeiket – minden bizonnyal Simicskó Istvánnal (Fidesz-KDNP), a kerület jelenleg is hivatalban lévő képviselőjével, valamint Novák Előddel (Mi Hazánk) mérkőzhet meg a parlamenti mandátumért 2022 áprilisában.

Budapest 18-as OEVK

A kerület déli részeit, valamint Budafok-Tétény egészét magába foglaló Budapest 18-as OEVK-ban úgy tűnik szoros versenynek nézünk elébe. Itt két 2000-es évekbeli ex-polgármester, a jelenleg is képviselő Molnár Gyula (MSZP) és Bollók Istvánné (DK) mellett a Momentum budafok-tétényi önkormányzati képviselőjére, Tóth Endrére is lehet majd voksolni.

Az Iránytű Intézet ma reggel megjelent közvéleménykutatása szerint itt is a momentumos induló támogatottsága a legnagyobb az ellenzéki szavazók körében:

  • Tóth Endre – 32%
  • Molnár Gyula – 29%
  • Bollók Istvánné – 15%
  • Nem tudja/nem akar válaszolni – 24%

Tóth tehát vezet Molnárral szemben, de versenyfutásuk jóval kiélezettebbnek tűnik mint a 2-es körzetben induló kollégáiké. Jól látszik továbbá, hogy a bizonytalan szavazók aránya is magasabb itt, így valószínűleg az jelenti majd a mérleg nyelvét szeptemberi előválasztáson, hogy melyik jelölt tudja majd legnagyobb arányban maga mellé állítani a még nem elkötelezett szavazókat.