Dolmányos varjak ijesztgetik Albertfalva lakóit
Körtér
Körtér

2021-05-17

Dolmányos varjak ijesztgetik Albertfalva lakóit

Az Index még szombaton számolt be arról egy olvasói levél alapján számolt be arról, hogy az újbudai Sáfrány utcai lakótelepnél támadnak emberekre és kutyákra a dolmányos varjak, majd hasonló tapasztalatokról olvashattunk aztán több kerületi Facebook csoport kommentjei között is. Az olvasói levél szerint szerint „a nagy testű madarak azért viselkednek agresszíven, koppintanak a járókelők és a kutyák fejére, mert egy dolmányosvarjú-fióka kiesett a fészekből.”

Az Index által megszólaltatott madárszakértő szerint azonban nem egy véletlen balesetről van szó, hanem sokkal inkább egy természetes jelenségnek lehetünk tanúi – pontosabban elszenvedői. Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője ugyanis elmondta, hogy „jelenleg is zajlik a varjúfélék, köztük a dolmányos varjak fiókáinak fészekelhagyása, a repülni még ügyesen nem tudó legkisebb, leggyámoltalanabb példányok pedig lekerülnek a földre. A szülők ilyenkor őket védelmezik. Ráadásul ha a fióka városi környezetben, például a fasorban lekerül a járdára vagy a parkoló autókra, egy szuperérzékeny dolmányos varjú szülpőpár védelmi zónának tekintheti akár az utca mindkét oldalát.”

Nyilatkozatából kiderült az is, hogy az elmúlt években igencsak megnövekedett a városban élő varjak száma. Ennek egyik oka egyrészt az, hogy a természetes élőhelyeiknek nagy arányban irtják őket, aminek következtében fokozatosan kiszorulnak onnan és új élettér után kénytelenek nézni. Ezt pedig könnyen megtalálják a pazarló városi környezetben, ahol a tömött kukákban található élelmiszermaradékok megfelelő táplálékforrást jelentenek számukra.

A varjúfiókák kiugrása a fészekből április végén kezdődik, május közepén fordul elő legnagyobb számban, majd május végére, június elejére lecseng a folyamat. Így még néhány hétig biztosan számítani lehet a Sáfrány utcai lakótelepen lejátszódó jelenetekre. Addig is minden kedves olvasónknak biztonságos, varjútámadás-mentes sétákat kívánunk!