Április 22 - Az arcul csapott világnap
Zách Boglárka
Zách Boglárka

2021-04-22

Április 22 - Az arcul csapott világnap

Világszerte számos programról hallhatunk vagy vehetünk részt a Föld napjával kapcsolatban. Tekinthetünk erre hálával, vehetjük figyelemfelkeltésnek, vagy esetleg egy kétségbeesett próbálkozásnak?

A 31. Magyarországon is ünnepelt Föld napjához számos esemény kapcsolódik: legyen szó az iskolások által készített rajzokról és prezentációkról, a különböző tudásátadó rendezvényeken át a Föld megóvását célzó kampányokig.

A klímaváltozás már nem újkeletű téma, és számtalan próbálkozás és megoldási javaslat (olykor visszalépés) született a probléma megoldásához való közelebb lépéshez. Mind az ENSZ Éghajlat - változási Keretegyezménye, a fák ültetése, a szemétszedés, de még a natúrkozmetikumok használata is része a folyamatnak.

Cselekvés szintjei

A változtatás több területen is történhet: mind egyéni, mind kisebb és nagyobb közösségekben, mind a gazdasági és politikai színtéren kifejtett lépésekre is igény van. Ehhez elengedhetetlen egy edukációs és szocializációs folyamat, amelynek segítségével az emberekben tudatosítható, hogy miért van szükség a változtatásra, milyen folyamatok járultak hozzá a klímaváltozás és az ökológiai válság kialakulásához. Mindezt egy természetközelibb életmódra való átállással.

A megkoronázott világ

A koronavírus járvány közepette több esetben is vizsgálták, hogy a korlátozások következtében kevesebb károsanyag-kibocsátás történt. A pontos adat az MTI szerint a 6%-os csökkenést éri el 2020-ban, a korábbi évhez képest. A pandémia következtében ezzel egyidejűleg egészségügyi szempontból ajánlott volt a tömegközlekedési eszközök használatának mellőzése, hiszen így vált biztosítottá a kevesebb személlyel való érintkezés.

Erre alapozták a parkolási rendszerhez köthető változásokat országszerte, ami nagymértékben érintette Újbudát is. Az ingyenes parkolás bevezetésével növekedésnek indult a az autóhasználat, ami egyben parkolási zavarokat, zsúfoltságot is vonzott magával. A jelenség negatív hatással van a kerületben lakók közlekedésére és életminőségére, otthonuk környékének megközelítésére, valamint a főváros bevételeinek jelentős csökkenéséhez is vezetett.

Segíteni, de hogyan?

A koronavírus a nehézségekkel lehetőséget is teremt a változtatásra: alkalmas arra, hogy régi szokásainkat újragondoljuk, mérlegeljük azokat a lehetőségeket, amelyek hosszútávon is jót tesznek az embereknek és a környezetnek egyaránt. A különböző megoldásokról történő párbeszéd indításával pedig köztudatba hozható, hogy milyen lehetséges lépések állnak a rendelkezésünkre. A cselekvés mindennapi életbe való beültetésével pedig egy folyamatos kommunikáció áll rendelkezésre, amelynek segítségével nem csupán egy-egy időszakra, hanem hosszabb távú célokat szem előtt tartva is haladhatunk.

Egy lépéssel közelebb

Legyen szó akár a lift helyett lépcsőzés választásáról, a nejlonzacskókat helyettesítő vászontáskák használatáról, a közlekedés megreformálásának előkészítő lépéseiről vagy a cselekvést népszerűsítő akciókról, egy kis odafigyeléssel mi is tehetünk egy lépést azért, hogy óvjuk azt a bolygót, amely otthonként szolgál nekünk.

A kép forrása:
ujbuda.hu