2021. március 21-én évfordulót ünnepltünk: 37 éve kezdett beköltözni a gazdagrétiek apraja-nagyja
Kárpáti János
Kárpáti János

2021-04-15

2021. március 21-én évfordulót ünnepltünk: 37 éve kezdett beköltözni a gazdagrétiek apraja-nagyja

Bár a Szomszédok című televíziós filmsorozat tette igazán ismertté és népszerűvé a környéket a lakáskeresők számára, Gazdagrét első lakói jóval Vágási Feriék 1987-es debütálása előtt kezdtek beköltözni a gyönyörű budai-hegységi panorámát nyújtó lakótelepre. Egészen pontosan harminchét évvel ezelőtt, 1984. március 21-én adták át az első lakást a Gazdagréti lakótelepen, a Regős utca elején.

EmberiMaradványokGazdagrét.jpg

Az átadást megelőző, 1983 tavaszán kezdődött építési munkálatok legelején egy IV. századi római kori temető sírnyomaira bukkantak, ami miatt rövid időre le is állt az építkezés. Végül 115 sírt, valamint egy késő-rézkorból származó, edényeket tartalmazó őskori gödröt találtak.

Miután az ásatásokkal végeztek, gyors tempóban folytatták az építési munkálatokat, így sikerült viszonylag rövid idő alatt az első lakásokat átadni. A munka olyan hatékonyan zajlott, hogy 1984 szeptemberben meg is kezdődhetett az első tanév a szintén újonnan megépített Törökugrató Utcai Általános Iskolában. Olyannyira jelentős eseménynek számított a lakótelephez szerves módon hozzákapcsolódó új iskola megnyitása, hogy a mai Újbuda TV elődje, az akkori Gazdagréti Közösségi Televízió is közvetítette az évnyitót. Ugyanannak az évnek a nyarán nyíltak meg az első üzletek.

Az 5772 lakásból álló, mintegy 90 hektáros területű lakótelep teljes felépítése 1989-ig tartott. Két évvel később már saját épületben működhetett a környék másik iskolája, a Csíkihegyek Utcai Általános Iskola, valamint az ugyanazon utcában található óvoda és bölcsőde. Abban az évben alapították meg a Gazdagréti téren található Nyugdíjas Házat. A Szabó Ervin Könyvtár Gazdagréti Fiókja 1987 augusztusában nyílt meg a Nagyszeben téren.

GazdagrétFeketeFehér.jpg

GyereknapGazdagrét.jpg

Kezdetben járda nem épült, és viszonylag nagyon kevés füves terület volt a telepen, ahol a családok kikapcsolódhattak, a gyermekek pedig biztonságban játszhattak volna. Erre sokáig csak a veszélyes betonplaccokon adódott lehetőség. Idővel viszont, mivel nyilvánvaló volt, hogy a vonzó környezet és a kedvező ingatlanárak miatt a kisgyermekes családok száma egyre csak növekedni fog, komoly átalakítások történtek e téren. Ma már a lakótelep jelentős részét zöldterület teszi ki, így a városi zajból kizökkeni vágyók is szívesen látogatnak ide, keresik fel a lakótelep domboldalának felső részét, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Budaörsi-medencére.

FentrőlGazdagrét1990Modified.jpg

Képek forrása:
Újbuda.hu
Foretepan